Kaleien

Kaleien

Kaleien is een oude schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister met een blokborstel op de muur, doorgaans metselwerk, in horizontale bestrijkingen wordt aangebracht.

Historisch gezien kennen we deze techniek voornamelijk van de landbouwers die hun stallingen periodiek wit kalkten om de muren te ontsmetten en te beschermen tegen vocht. Door de verschillende lagen ontstond een kalkpleister van enkele mm’s dik en werd het typische “kalei-effect” verkregen.

Kalei zorgt voor een goede bescherming tegen slagregen en is zeer dampopen. Het werkt vochtregulerend en zouten kunnen er doorheen migreren. Na een regenbui kunnen er donkere zones waarneembaar zijn.

De huidige kaleimortels bevatten minerale vulstoffen zodoende men reeds bij 1 behandeling het “kalei-effect” verkrijgt. Bodima NV werkt met Kalei Liscio 2. Kalei Liscio 2 is een cementvrije fijne traditionele kaleimortel die bestaat uit droog gemengde hydraulishe kalk en bovenvermelde minerale vulstoffen. De mortel kan desgewenst, op de werf, in de massa ingekleurd worden met minerale kleurpigmenten. De kaleimortel wordt aangebracht in 2 lagen zodat een matte afwerking gekenmerkt door kleurnuances eigen aan kalksystemen bekomen wordt.

Indien men dit “kalei-effect” wenst maar zonder deze kleurnuances en verkleuringen na regen kan er gekozen worden om 1 laag kaleimortel aan te brengen en nadien alles af te werken met 2 lagen Tensiocoat TQ. Tensiocoat TQ is een damp-open matte afwerking met een waterafstotend en vuilafwijzend karakter.

Om te kunnen kaleien dienen we een voldoende zuivere ondergrond te hebben. Oppervlakkig vuil, stof, mos en oude verflagen dienen verwijderd te worden zodat de kaleimortel zich kan “vastzuigen” in de poreuze ondergrond. Een voorafgaande reiniging is doorgaans noodzakelijk.